Lószart, mama!

"Megjavult az egészségügy, fiam? Lószart, mama, csak megismerik a nevedet" (Gy.F) De mitől fog az egészségügy megjavulni?!

Friss topikok

1.Nyílt levél az OMSZ dolgozóihoz és a MÖSZ vezetőségéhez, ( Országgyűlési Képviselőkhöz, Miniszterekhez, Mindenkihez ).........

Az elmúlt tíz év során az OMSZ dolgozói olyan anyagi helyzetbe kerültek, ami tovább NEM halasztható intézkedéseket kíván. A dolgozók anyagilag ellehetetlenültek, hitelekből élnek, családi csőd szélén álnak. Napi megélhetési gondok jelentkeztek, melyek a munkavégzésre is kihatnak – negatívan befolyásolják a családi életet. Számtalan bajtárs mellékállás létesítésére kényszerül – gyakran olyan munkát végezve mely ellentétes a hivatástudattal. Fizikailag túlterhelve, mentális bajokkal küszködve, sokan kiégve-, csalódva, csökkent motivációval teljesítik szolgálatukat. Ez a munka rovására megy. Sokaknak megromlik a családi élete, hiteleiket, rezsiköltségeiket fizetni nem tudják. Éveken át a hivatástudatra hivatkozva buzdítottak minket helytállásra. A hivatástudat nem fizetőeszköz!! A kormányzat és a vezetőség részéről elhangzó dicsérő szavak, köszönetek már csak súlytalan mondatoknak hatnak és csak ironikus – cinikus megjegyzéseket váltanak ki a bajtársakból. A kenyérért PÉNZ-t kérnek az üzletekben. A pénz egyben motivációs eszköz is - az erkölcsi megbecsülés mellett. A súlyos gondokkal küzdő munkavállaló előbb – utóbb ROSSZ munkaerővé alakul át. Közös érdek tehát az anyagi megbecsülés, az anyagi ellenszolgáltatás a minőségi munkáért, a lojalitásáért, a hivatástudattól vezérelt szolgálatért. Számtalan anyagi, erkölcsi megaláztatás ért minket pl.:

 

- A 13. havi illetmény elvétele. A közalkalmazott bére ezzel együtt volt teljes (és alacsony) – ez egyfajta társadalmi szerződés része volt (lemondtunk az éjszakáinkról, a hétvégéinkről, ünnepnapjainkról, sztrájkjogunkról….ennek fejében 13. havi bért kaptunk). Ennek elvételével a társadalmi teherviselésből külön kivettük a részünket különösen ott, ahol a házastárs is közalkalmazott.

- Befagyasztották a bérünket. Ismét a közalkalmazott kapott egy szeletet a teherviselés tortájából.

- Kafetéria: hol kaptuk, hol nem, hol kevesebbet, hol többet, de jelenleg is méltatlanul alacsony a havi EBÉDCSEKKÜNK.

- Éveken át saját magunk finanszíroztuk munkaruhánkat (egyenruhánkat). Elfogadhatatlan, hogy minőségben és funkciójában megfelelő munkaruha ellátás kérdésére nem lehet pontot tenni.

- Útiköltség hozzájárulásunk nem követi az inflációt, miközben extra áremelkedések korát éljük, üzemanyag ár rekordok dőlnek meg.

- Az OMSZ nem áll ki az olyan pénzt rabló és életet veszélyeztető felelőtlen cselekmények ellen, mint a szándékos félrevezetés – a „Vaklárma” ellen. Az OMSZ kezdeményezésére a büntetőjognak érvényesülni kellene. (telefonszám, illetve hangrögzítés adott). Az OMSZ „bevételeit” javíthatná, ha az önhibájából bajba került ittas- részeg (beteg?) személlyel kifizettetné a szállítás és ellátás költségeit. Erre volt már példa a szolgálat történelmében. Az adófizetők pénzén kapnak a felelőtlenül alkoholt fogyasztók „biztonságot”. A pénz behajtható – a közúti birság mintájára kellene alakítani. Az OMSZ eü.-jogi szakembereinek ezen kérdések kidolgozása nem jelenthet gondot – a törvényhozók felé jelezni kellene az ilyen elgondolásokat.

MINT TEHETÜNK?

Az egymás közt méltatlankodó, elégedetlenkedő beszélgetéseknek a MÖSZ folyamatos kritizálásának semmi értelme!

MÖSZ és nem MÖSZ tagok! Demokratikus jogainkkal élve, a törvényes lehetőségeket kihasználva fogjunk össze a saját közös érdekeink érvényre juttatásához. Az érdekképviselet nem bűn! Van egy szakszervezetünk-, kezdjük el „használni” – itt az ideje!

Kivonat a MÖSZ alapszabályából:

II.1 a MÖSZ célja a munkavállalók társadalmi, gazdasági, szociális és kulturális érdekeinek képviselete, a tagság ezen érdekeinek védelme és érvényesítése önálló program alapján.

2. A MÖSZ küzd a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésért a munkavállalók jogainak fejlesztéséért és védelméért.

4. A MÖSZ harcol a mentésügy társadalmi elismertetésért, rangjának visszaállítatásáért.

5. A MÖSZ igényli a részvételt az egészségügyi politika alakításában, döntés előkészítésében.

6. Feladata a tagok csoportos és egyéni jogainak és érdekinek védelme.

 

KÖVETELJÜK!

 

Mivel az 1-2 %-os béremelés értelmetlen és megalázó jelen bérek tekintetében ezért három lépcsős 100%-os béremelést követelünk! Az ország jelen gazdasági helyzetében nem elérhető cél az azonnali emelés. A béremelést lépcsőzetesen 2012-2013-2014 évben, egyenlő arányban látjuk kivitelezhetőnek, kiindulási alap a 2011. január elsejei bérek tekintendők. A béremelés valamennyi OMSZ dolgozóra kiterjesztve értendő. A differenciált emelés kérdésében OMSZ- MÖSZ megállapodás tartunk szükségesnek.

Útiköltség hozzájárulás: Az infláció illetve az üzemanyag ármozgás függvényében az útiköltség hozzájárulás évente egy alkalommal kerüljön felülbíráltra, illetve megemelésre.

Kafetéria: ebédcsekk legalább az infláció mértékével kerüljön megemelésre. Az egyéb kafetéria juttatások megfontolása: - internet támogatás, egészségpénztári hozzájárulás stb…

Munkaruha ellátás: Kihordási időnek megfelelő kiosztása, minőségének javítása sérült darabok cseréje.

Semmilyen mértékű fizetés, illetmény, pótlékcsökkentést, elvonást nem tartunk elfogadhatónak a kivonuló,irányító,operatív mentőmunkában dolgozók esetében.

Gépjármű park műszaki állapotával kapcsolatban: Rossz műszaki állapotú mgk.–val ne kényszerüljünk dolgozni. A szolgálatot ellátó gépkocsivezetőnek deklarált hatásköre legyen dönteni a műszaki megbízhatóságról ezért őt retorzió, nem érheti.

A helyzetünk javítása érdekében meghatalmazzuk a MÖSZ vezetőségét, hogy kezdeményezzen egyeztetést-, tárgyalást jelen nyílt levél tartalmával kapcsolatban az OMSZ illetve az ágazat illetékes képviselőivel. Fogalmazza meg követeléseinket, dolgozzon ki tárgyalási stratégiát. Folyamatosan tájékoztassa a tagságot a tárgyalásokról az elért eredményekről. Szükség esetén végezzen felmérést a dolgozók körében.

 

 

Meghatalmazás

 

Meghatalmazzuk a mentődolgozók Önálló Szakszervezetének tisztségviselőjét, hogy az alapszabály II.1.,2.,4.,5.,6. pontja értelmében kezdeményezzen tárgyalásokat az OMSZ illetve az ágazat illetékes képviselőivel a NYÍLT LEVÉLBEN érintet témákban. Felkérjük, hogy a megjelölt témákban, fogalmazza meg a tagság, illetve a dolgozók követeléseit, szükség esetén végezzen felmérést a támogatottság kérdésben.

 

7. Egyéb rendelkezések

7.1. A szakszervezeti tisztségviselő (képviselő) jogait és kötelezettségeit választói

határozzák meg. Megválasztásának szabályaival egyezően visszahívható. A

visszahívást bármely szakszervezeti tag kezdeményezheti.

 

8. Képviseleti és érdekvédelmi kötelezettség:

8.1. A szakszervezet, illetve megfelelő szintű képviselője köteles eljárni, ha a

szakszervezet tagja a védelmét igényli, illetve a képviseletre kéri fel.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2.

 

Légy a munkatársunk! Szüksége van rád a kormányodnak! Nem lesznek hálátlanok!

Ha szeretnél egy elnyűtt, kiégett csapathoz tartozni:

Jelentkezz az Országos Mentőszolgálathoz!

Amit nyújtani tudunk:
– a letöltendő évek száma tényleges életfogytiglan
– a fizetés szerencsés esetben megközelíti a minimálbért (természetesen alulról)
– közutálat helyett közgyanakvás: az alternatív betegszállítók áldásos tevékenységének köszönhetően, minden mentőt azzal gyanúsítanak, hogy kirabolja a beteget, ráadásul a legtöbb beteg, hozzátartozó, és helyszíni szemlélődő meg van győződve róla, hogy ő jobban ért az adott problémához
– munkaruhádról magad gondoskodhatsz (nem csak magad szerezheted be, hanem a munka közben esetleg rákerült vért, hányadékot, vizeletet és székletet is te moshatod ki belőle barátságos, otthoni környezetben, ahol a családod fehérneműjét is mosni szoktad)!
– az állam biztosítja a munkavégzésedhez szükséges, garantáltan kipróbált, jól bevált eszközöket, mint pl. a legalább 10 éve futó mentőautókat, vagy a hasonlóan hosszú ideje tesztelt mentéstechnikai eszközöket!
– itt gondoskodnak kreativitásod fejlesztéséről: ha valami nem működik, megoldhatod egyedül! (csak a főnökeidnek nem szabad elmondanod, mert rögtön kiderül, hogy valami tilalmas dolgot műveltél)
– magad gondoskodhatsz a munkahelyed tisztaságáról: két feladat között takaríthatod a mentőautót, vagy igény szerint pucolhatsz WC-t, hiszen mindegyik a te feladatod!
– ahogy a rendőröknek, neked sincs szükséged konditeremre: nap mint nap súlyzózhatsz a hordággyal és a felszereléssel – városi mentőállomásokon a step aerobic helyettesítésére mindezt lépcsőzés egészíti ki
– nem kell azon törnöd a fejed, hogyan töltsd a szabadságodat: mire észbe kapnál, rég kiírták helyetted, havi 1-2 napos bontásban, még csak meg sem érzed!
– havi 4000 Ft cafeteria – melegétel-utalvány formájában!
– ha a kedves beteg, vagy hozzátartozói megtámadnának, nem kell fáradnod a védekezéssel, ehhez jogod sincs, és a média úgyis úgy fogja tálalni, hogy te voltál agresszív, de aztán megjelenik Győrfy Pál, és megnyugtatja a közvéleményt, hogy hibáztál ugyan, de már fegyelmit indítottak ellened!
– itt nem kell a jogaidat számolgatnod: a betegnek csak jogai vannak, neked pedig csak kötelességed, és ha ezt nem sikerülne megjegyezned, már az első kivonulás alkalmával figyelmeztetnek rá!

Amit elvárunk cserébe tőled?

Vállald mindezt 67 éves korodig!

Hidd el megéri. Ha megéled az átlagéletkort, akkor boldogan töltheted el a hátralévő egy nyugdíjas évedet egyedül, csendesen, mivel a feleséged már 20 éve elvált, a gyermeked pedig felnőtt, amíg te szolgáltál.

RKDSZ

Címkék: nyugdíj mentő omsz mösz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://loszart-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr452814890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása