Lószart, mama!

"Megjavult az egészségügy, fiam? Lószart, mama, csak megismerik a nevedet" (Gy.F) De mitől fog az egészségügy megjavulni?!

Friss topikok

Már majdnem elfelejtkeztünk róla, pedig januártól életbe lép az új alkotmány.

Érdemes sorra venni, mi változik -- az egészségügy szempontjából.

 

 

1)    Az eredeti tervben gyakorlatilag megszűnt az egészséges környezethez való alkotmányos jog. Az alapértékeknél az új szöveg deklarálta, hogy Magyarország védi és fenntartja az egészséges környezetet, de jogot ehhez nem telepített. DE ezt két módosító is orvosolta, eszerint az egészséges környezethez való jog mégis alapjog![1] Ezt üdvözöljük!

További pozitívum, hogy – egy módosító alapján – nem csak az egészség megőrzéséhez, hanem az egészséghez (tehát az egészség helyreállításához is!) joga van mindenkinek![2]

Visszalépés: a hatályos alkotmányhoz és az eredeti tervhez képest is, hogy nem az orvosi ellátást, csak annak megszervezését vállalja az állam![3] Ez akár az egyetemes egészségügyi ellátás megszűnését is maga után vonhatja (de persze ez csak egy lehetséges értelmezés)

Visszalépés: A köztársasági alkotmány szerint „a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez”, evvel szemben az új alaptörvény szerint „mindenkinek joga van testi és lelki egészségének megőrzéséhez”. Ez nagyon durva, az ellátás szűkítése is levezethető belőle!

Ellentmondásos: „A jövő nemzedékek és érdekeik nevesítve lettek az alkotmányban - annál ellentmondásosabb, hogy az ezek képviseletére rendelt önálló ombudsman intézményét viszont megszünteti a tervezet” (a jövő nemzedékeket az általános biztos egyik helyettese képviseli ezentúl.)[4]

A fő probléma, hogy a fékek és egyensúlyok rendszerének meggyengítésével, az alkotmánybíróság hatáskörének zsugorításával stb. az egészséghez fűződő jogok érvényesítése is kétséges.

Továbbá (de ez messzire vezet), hogy az egészséges környezethez való jog már az eddigi alkotmánybírósági gyakorlat alapján is mérsékelten érvényesült.


Kimaradt még:

- Az egészséges környezethez való jog kiegészítése az AB alkotmányértelmezésével, a visszalépés tilalmával.[5]

- Az egészségügyi ellátáson belül a megelőzés nevesítése (bár közvetve, az egészséges környezet jogán, és egészségügyi ellátás megszervezésén keresztül benne van)

- A környezeti információkhoz való jog és a környezettel kapcsolatos döntésekben való részvétel jogának deklarálása.

Bekerült:

- a szennyező fizet elve[6] - ezt üdvözöljük

___________________________

írta: Erőss Gábor

___________________________

LÁBJEGYZETEK:


[1] http://www.parlament.hu/irom39/02627/02627-0153.pdf - (1) Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez ---- (1) Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez http://www.parlament.hu/irom39/02627/02627-0084.pdf

[2] http://www.parlament.hu/irom39/02627/02627-0086.pdf

[3] http://www.parlament.hu/irom39/02627/02627-0096.pdf 

„„(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarországa munkavédelem[mel,] és az egészségügyi [intézményekkel, orvosi] ellátás[sal] megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a[z épített és természeti] környezet védelmének biztosításával segíti elő.”

[4] http://javorbenedek.blog.hu/2011/03/10/egy_kis_zold_alkotmanyozas

[5] Vö.: Jávor-blog

[6] (2) Aki a környezetben kárt okoz, köteles azt — törvényben meghatározottak szerint—

helyreállítani vagy a helyreállítás költségét viselni .” http://www.parlament.hu/irom39/02627/02627-0084.pdf

Címkék: alkotmánybíróság ombudsman alkotmány megelőzés jávor benedek alaptörvény jövő nemzedékek egészséges környezet egészséges környezethez való jog a szennyező fizet környezeti információk legmagasabb szintű testi és lelki egészség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://loszart-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr172939307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása