Lószart, mama!

"Megjavult az egészségügy, fiam? Lószart, mama, csak megismerik a nevedet" (Gy.F) De mitől fog az egészségügy megjavulni?!

Friss topikok

A rezidensek felhívása

Kedves Kollégák!

Válaszúthoz érkeztünk. A magyar egészségügy tartalékai végéhez érkeztek.  Az utóbbi időben a felgyorsult orvos-elvándorlás mára mindannyiunk számára kézzel foghatóvá vált. Minden nap 3 kolléga adja fel a kilátástalan küzdelmet és lépi át a nyugati országhatárt. Lassan nincs olyan kórház az országban, ahol nem okoz problémát az ügyeleti beosztás és a mindennapi munka megszervezése. A jelenlegi tendenciák mellett 2013. végéig 4000 orvos fog eltűnni a magyar ellátásból. Világosan látszik: beavatkozás nélkül spontán össze fog dőlni az ellátórendszer.

Egyrészt saját életünk, másrészt a betegeink iránt érzett felelősségünk diktálja azt, hogy a döntéshozókat szembesítsük az eddigi mulasztásokkal. Ne legyen illúziónk. Ez a kérdés senki másnak nem lehet annyira fontos, mint nekünk, érintetteknek. Tudjuk, jól, hogy ez a folyamat nem most kezdődött. Eddig valamennyi kormány mostohagyerekként kezelte az egészségügyet.

Ideje kimondjuk: évtizedek óta visszaélnek a hivatástudatunkkal és az elkötelezettségünkkel. Minden hónapban, amikor megkapjuk a bérpapírunkat, belegázolnak az önbecsülésünkbe. Itt az ideje, hogy kiálljunk a saját önbecsülésünkért is. Célunk, hogy olyan viszonyok létrejöttét indukáljuk, amiben tovább vállalható a munkavégzés.

Már nem csak a kezdő orvosok bére egyezik meg az utcaseprőkével, de a tapasztalt kollégáké is összemérhető vele. Várható élettartamunk 7 évvel rövidebb a magyar átlagnál.  A nyugdíj sokszor a megélhetésre sem elég, így a nyugdíjas kollégák jelentős része kényszerül tovább dolgozni.

Jövőképünk sincs. Már nincs hova hátrálnunk. Világosan jelezték számunkra, hogy évekig nem várható bérrendezés. Május közepén egyértelmű jelzést kaptunk, hogy nem vagyunk fontosak. Az egészségügyben zajló drámai folyamatok megállításához levélben fordultunk Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Választ csupán egy titkárságvezető részéről kaptunk, érdemi tartalom nélkül. A miniszterelnök úr válaszra sem méltatta a magyar egészségügyet.

Világossá akarjuk tenni: nekünk is csak egy életünk van.  Ahhoz, hogy 2012. január elsejét követően is vállalni tudjuk a munkavégzést, minden orvos számára gyökeres változás szükséges:

1.    Elvárásunk, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a mindenkori nemzetgazdasági átlagfizetés 3x-osát. (2012. január 1-től legkevesebb 200 ezer forint nettó kezdő orvosi alapbér, 300 ezer forint kezdő szakorvosi bér, e fölött a tapasztalattal arányos további béremelkedés!).

2.    Elvárásunk a vonatkozó jogszabályok betartása. Különös tekintettel a túlórák és az önként vállalt többletmunka elszámolására.

3.    Elvárásunk, hogy a szakma szabályai szerint gyakorolhassuk a hivatásunkat. Különös tekintettel az adminisztratív terhekre, a munkakörülményekre és a szakképzés minőségére.

Minden kollégát arra kérünk, hogy csatlakozzon az „Élhető Magyar Egészségügyet” elnevezésű akciónkhoz! A felmondó nyilatkozatokat a veszprémi Bősze-Magyar Ügyvédi Irodánál helyezzük letétbe. A nyilatkozatok 2012. január 1-én aktiválódnak abban az esetben, ha időközben nem történik a kormányzat és a Magyar Rezidens Szövetség között megállapodás. A felmondó nyilatkozatok kezelése 2011. december 30-ig teljes anonimitással történik.

A felmondó/lemondó nyilatkozatok formanyomtatványa interneten elérhető a www.rezidens.hu oldalon. Azokat postán lehet eljuttatni az ügyvédi iroda címére (8200 Veszprém Úrkút u. 8.). Az elkövetkező hónapokban járni fogjuk az országot, a nyilatkozat személyesen is átadható lesz.

Akciónkhoz csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara is. Történelmi összefogás alakult ki.

Üdvözlettel:

dr. Papp Magor                       dr. Varga Dóra

MRSZ elnök                           MRSZ alelnök

dr. Kovács L. Koppány    dr. Nánási Anna      dr.  Cserép Gábor             dr. Kovács Rita

bpi elnök                    debreceni elnök             pécsi elnök                  szegedi elnök

Címkék: egészségügy rezidensek papp magor ellátórendszer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://loszart-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr363047711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása